”Det er ligesom at være dirigent”

Det er ikke kun sejlerne, der skal yde deres absolut bedste under SAP 49er & 49erFX European Championship i Aarhus. Banelederne, der i store træk sørger for at skabe de optimale betingelser for sejlerne, skal konstant være omstillingsparate, hvis vinden f.eks. beslutter sig for at dreje adskillelige grader.

Thomas Jørgensen er en af dem, som kender alt til de vinddrejninger, der får sejlerne til at brokke sig højlydt over en skæv startlinje, og som i sidste ende kan tvinge banelederne og deres hjælpere til at flytte rundt på hele banen. Og mens sejlerne kan slække på skødet og slappe af, er det i situationer som disse, at baneledere for alvor skal vise, hvad de er lavet af.

”Det er ligesom at være dirigent for et helt orkester. Som baneleder skal man sørge for at få det hele til at svinge, og formår man ikke det, kommer der ingen sejladser,” siger Thomas Jørgensen, som er i fuld gang med at nærstudere et søkort for at udpege de bedste områder at placere mesterskabets baner.

”Der er aldrig et stævne, der er ens,” tilføjer han.

Startede på dommerbåden som barn

Interessen for det til tider hektiske liv på dommerbåden startede allerede, da Thomas Jørgensen var barn. I begyndelsen af 80’erne sejlede han optimist, men når han hoppede ud af den lille jolle, steg han om bord på dommerbåden til aftensejladserne i Svendborg Sund Sejlklub.

Det blev starten på en lang og succesfuld karriere som baneleder. I 2003 opnåede Thomas Jørgensen titlen International Race Officer, IRO, og den internationale blåstempling åbnede dørene til de absolut største begivenheder inden for sejlsport.

Efter at have fungeret som baneleder til for-OL i 2006 og 2007 fik Thomas Jørgensen en af de eftertragtede pladser på baneleder-holdet til OL i Kina i 2008, der for sejlernes vedkommende foregik i Qingdao.

Frivillig til EM 

I 2012 var han igen en del af baneleder-holdet til OL i Weymouth, og under SAP 49er & 49erFX European Championship i Aarhus er han af den internationale 49’er-organisation udtaget til at udfylde rollen som IRO sammen en englænder og en spanier. Sammen med tre andre danske baneledere skal de sørge for, at mesterskabets mange sejladser kommer til at forløbe på bedst mulig vis.

”Deltagerne forventer, at det, der foregår ude på vandet, er i orden. Derfor skal vi ligesom sejlerne stræbe efter at yde en toppræstation,” siger Thomas Jørgensen.

Banelederen er en af de over 100 frivillige, som er en del af SAP 49er & 49erFX European Championship. Den 44-årige Thomas Jørgensen bruger i 2013 tre af sine ferieuger på at skabe vellykkede sejladser i hele verden.

SAP 49er & 49erFX European Championship starter tirsdag d. 2. juli og slutter på spektakulær vis søndag d. 7. juli med finalesejladser i ”Theatre Style”, som bringer sejlerne helt tæt på tilskuerne.

2013 SAP 49er European Championship afvikles af Sailing Aarhus i tæt samarbejde med Aarhus Sejlklub og med støtte fra Aarhus Kommune, Sport Event Denmark samt SAP, SEIKO, VOLVO, HENRI LLOYD, CABINN mfl

Stævnet afvikles i Aarhus den 2. til 7. Juli 2013 og der sejles om europamesterskabstitlen for både den olympiske mandlige og kvindelige disciplin 49er og 49er FX. Danmark har en stærk tradition inden for 49er klassen, med OL guld i 2008 og OL bronze i 2012 samt en første plads ved 2013 World Cup for kvindernes 49er FX, og der er således store forventninger til danske topresultater ved EM i Aarhus.

Europamesterskaberne gennemføres fra Aarhus Lystbådehavn og finalesejladserne bliver sejlet på en 100×300 meter bane lige op til havnepromenaden, ud for “Lighthouse” lørdag og søndag den 6.-7. Juli fra kl. 10.00.

Officiel hjemmeside: https://49er.org/da/

Billeder fra mesterskabet: http://www.flickr.com/photos/sailingaarhus/collections/72157634214092241/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn